İlk muayenede çiflerde genetik bir hastalık için taşıyıcı olup olmadıkları araştırılır. Kadında yumurtalıklarla ilgili geçirilmiş ameliyatlar ya da tanı konmuş kistik hastalıklar (endometriozis). Adet düzensizliği ile giden hormonal sorunların varlığı (polikistik over sendromu, tiroid bozuklukları, metabolik sendromlar gibi) sorgulanır.
Geçmişte yaşanmış rahim yumurtalıkları ilgilendiren ciddi enfeksiyonlar ya da karın içinde geçirilmiş başka nedenli ameliyatlar yine sorgulanan diğer durumlardır.
Erkek için testisleri ilgilendiren ameliyatlar, varikosel varlığı, ergenlikten sonra geçirilmiş yüksek ateşli hastalıklar, genetik geçişli bilinen hastalıkların varlığı ya da çalışma koşulları olarak testisin sıcakta ve başkı halinde kalması, toksinlerle temas durumları detaylı bir şekilde araştırılır.
Tüp bebek tedavisi ihtiyacınızın olup olmadığını anlayabilmek için sizden istenecek testler ilk muayenenizden sonra iyice netleşecektir. Standart şartlarda erkeğin 3 günlük cinsel perhiz ardından erkeğin vereceği sperm testi (spermiogram) ile erkeğe ait nedenler kolayca saptanabilir.
Kadın için araştırmalar biraz daha detay gerektirir. Muayenede yumurtalık rezervi ve rahme ait sorunların varlığı kolayca değerlendirilse de hormon testleri mutlaka istenmelidir. Rahim filmi denilen HSG (histerosalpingografi) her durumda istenmez. Bunun için hekiminizin bazı şeylerden şüphe duyması gerekir. Bunarın dışında istenecek her test o çiftin ihtiyacına göre artacak ve detaylandırılacaktır.
İlk muayenede hastaların üreme fizyolojisi konusunda bilinçlendirilmesi yapılır. Bir nevi hasta eğitimi adı verilen bu bilinçlendirme çalışmasında cinsel ilişkinin doğru zamanda uygulanıp uygulanmadığı, gebe kalınacak periodların hangi dönemler olabileceği gibi bilgilerin üzerinde durulur.
Ayrıca çiftlere her şey yolunda olsa bile her adet döneminde sadece %25 olasılıkla gebe kalınabileceği bilgisi verilir. Çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların en az iki ay öncesinden folik asit kullanmaları önerilir.
Hasta eğitiminden sonra çiftlere uygulanacak tetkik ve testler hakkında bilgi verilir.
- Progesteron seviyesi: Adet döneminin ikinci yarısının ortalarına doğru kanda bakılır. Seviyesi yumurtlamanın olup olmadığı konusunda bilgi verir.
- Endometriyal biopsi: Rahim içi kılıfının düzgün gelişip gelişmediğini anlamak amacıyla yapılır.
- Ultrason: Rahim ve yumurtalıkların boyutları hakkında bilgi verir. Rahimdeki şekil bozukluğu, miyomlar, yumurtalıklardaki kistler ve rahim içi kılıfın kalınlığı değerlendirilmiş olur. Normalde ovülasyon öncesi yumurtanın boyutu 18 ile 20 mm arasındadır ve ultrason ile bu boyutlarda gelişen yumurta belirlenmiş olur.
- Sperm analizi (spermiogram): İnfertiliteye neden olan faktörlerin %40 erekeğe bağlı olduğu için yapılması zorunlu olan bir testtir. En az iki günlük cinsel perhizden sonra mastürbasyon sonrası alınan örnekte meninin hacmi, kıvamı incelenir.
- Histerosalpingografi: Rahim kanallarındaki tıkanıklık veya aşırı genişleme (hidrosalpenks) infertilitenin önemli etkenlerindendir. Histerosalpingografi (HSG) adet döneminin bitiminde uygulanır. Kanalların yapısı dışında rahim iç duvarında olan yer kaplayan miyom veya polip gibi oluşumlarında varlığını gösterebilir. HSG sonrası spontan gebeliklerde artış olduğunu bildiren çalışmalarda mevcuttur.
- Laparoskopi: HSG’de saptanan patolojilerin aydınlanması veya karın içi bir problem düşünüldüğü zaman (yapışılık, endometriozis) uygulanmaktadır.