Günümüzde tüp bebek tedavilerinde çiftlerin sağlıklı bebeğe kavuşmalarını sağlamak için embriyo üzerinde olduğu kadar rahim ile ilgili de çok sayıda çalıma yapılmakta. Tüp bebek tedavilerinde sağlıklı, gebelik ihtimali en yüksek embriyo ya da embriyoları bulmak için yapılan testler sırasında gerek tedavi için kullanılan ilaçlar, gerekse teknik çalışmalar için bazen rahim dokusuna dinlenmek için zaman tanımak gerekebiliyor.
Doğal yolla oluşan gebeliklerde rahim dokusunun etki altında kaldığı hormon seviyesine göre tedavi gebeliklerinde kullanılan ilaçlardan ötürü bu hormonal uyarım daha fazladır. Bazı durumlarda bu uyarının rahim dokusunun sağlıklı bir embriyoyu kabulünde olumsuzluk yarattığı görülmüştür. Bu fikirden yola çıkarak tedavi yapılan ve yumurta toplanan ayda hastayı dinlendirmek ve rahim dokusunu daha doğal yolla gebeliğe hazırlayabilmek için embriyoların tamamının dondurulması yoluna gidilmiştir.
Kimlere rahim dinlendirme önerilmeli?
İlk sırada yumurtaların aşırı uyarısıyla gelişebilen ve daha çok polikstik over hastalarında görülebilen, OHSS adını verdiğimiz hipersitümulasyon gelişmesi durumunda rahim dinlendirme yöntemi tüp bebek tedavisinde gebelik başarısını ve hastanın konforunu artırır.
Tüp bebek tedavisi sırasında rahim dokusunda saptanan miyom, polip gibi oluşumlar varsa ya da rahim iç tabakası iyi kalınlaşmıyor veya aşırı kalınlaşma yapıyorsa rahim dinlendirme yöntemi önerilir. Böylece bu sorunları tedavisi için yeterli zamana sahip olunarak, histeroskopik ameliyatlarla rahim içine bağlı çok sayıda patoloji tedavi edilebilir. Ve nihayetinde gebelik şansı arttırılır.
Gene aynı şekilde hidrosalpenks yani tüplerde sıvı birikiminden şüphe tedavi sırasında artmış ise ve hastanın tedavi öncesi bunu test edebilecek rahim-tüp filmi, HSG(histerosalpingoografi) si çekilmemiş ise embriyolar oluştuktan sonra dondurulup bu test ve tedaviler için zaman kazanılabilir.
Embriyoya genetik testler uygulanması durumunda sonucun o tedavi sırasında çıkmaması ihtimali ve teknik sebeplerle gene rahim dinlendirme yoluna gidilebilir.
Rahim iç tabakasında varlık gösteren katil hücre adını verdiğimiz CD56 için biyopsisi yapmak ya da ERA testi ile embriyonun transfer gününü bulmak istediğimizde de önceden hazırladığımız embriyoları dondurup, saklayıp bu testleri yapıp, dinlenme süresi bitiminde uygun hazırlıklarla embriyo transferini yapmak gebelik ihtimalini yukarılara taşır.
Yumurta toplama öncesinde kontrol ettiğimiz kan değerlerinden östrojen ya da progesteron hormonunda standart dışı değerler saptadığımızda gebelik olasılığını düşürmemek için rahim dinlendirme yolunu seçilmelidir.
Son olarak da sosyal sebeplerle o ay transferin hasta için mümkün olamadığı bir dönem ise de rahim dinlendirmenin de sağlanması için embriyoların dondurulup, uygun aydaki rahim hazırlığıyla transferinin yapılması da hem tüp bebek tedavisindeki gebelik ihtimallerini artırır, hem de anne adayının kendini daha huzurlu ve rahat hissettiği dönemde gebeliğini keyifle geçirmesini sağlar.
Tüm bunları başarıya taşıyan en önemli faktör ise elbette embriyo dondurma ve çözme işlemelerini başarıyla yapabilen, yüksek teknolojili embriyoloji laboratuvarlarının ve deneyimli embriyologların olmasıdır.
Akıldan çıkartılmaması gereken şey her tedavinin o çifte özel planlanacağı ve her uygulamamanın her çifte uygun olmadığıdır.
Deneyimli tüp bebek doktorları, hastasını gebeliğe ulaştırabilecek en iyi tedavi programını seçer ve uygular.