Tüp bebek tedavisi Genellikle bu işlem, vajinal ultrasonik sonda eşliğinde her bir folikülden tek tek yumurtaları toplayan bir iğne ile yapılır. Çoğu tedavi merkezinde size bir yatıştırıcı verilir. Bazen laparoskopik prosedür uygulanır. Yumurta toplama işleminin gerektirdiği süre, foliküllerin sayısına bağlıdır ama uzun değildir. Yumurta, folikülün içinden çekildikten sonra, bir mikroskop altında dikkatle incelenir ve numaralandırılır (bkz. sayfa 175). Kaç yumurta toplandığı konusunda endişe duyabilirsiniz ama önemli olan kalitesidir. Tüm yumurtalar döllenmeyecektir, bu yüzden toplanan yumurta sayısı, sonunda kaç embriyo elde edileceğini göstermez. Toplama işleminin gerçekleştiği günün akşamı (veya tedavi merkezine bağlı olarak transferin gerçekleştiği gün), vajinal veya anal fitil veya iğne ile progesteron almaya başlayacaksınız. Rahim iç zarı bu sayede embriyo için hazırlanmaya başlayacak. Gebelik oluşursa, yine tedavi merkezinize bağlı olarak, 12 hafta boyunca ilaca devam edeceksiniz. Mide bulantısı, peklik ve sıvı tutulumu, bilinen ortak yan etkileridir.
SPERM TOPLANMASI
Şimdi, iki gün cinsel perhiz uygulamış olan eşinizin, yumurtaları döllemek için sperm üretmesi gerekecektir. Klinikte sperm örneği vermek, erkek için stresli bir deneyim olabilir (bkz. sayfa 133). Örneği evde hazırlamak mümkündür; ama prosedürün bir sonraki aşaması için örneğin hemen kliniğe getirilmesi gerekir.
Fertilizasyon:
Fertilizasyon protokolleri de merkezlerde farklı uygulanır ama sizin için en uygun olan yöntem hakkında bir karara varılmıştır. Aşağıdakilerden biri yapılacaktır: • IVF (in vitro fertilizasyon) Spermler hazırlanır, yıkanır, sayılır ve laboratuvardaki bir test kabının veya tüpünün içinde, 37ºC’de yumurta ile birleştirilir. 18 saat sonra incelenirler. Döllenme gerçekleşmişse, biri yumurtadan diğeri spermden gelen iki pronükleus olacaktır. 48 saat içinde hücre bölünmesi başlar ve embriyo transfere hazır hale gelir.