Miyom rahmin, yani uterusun düz kas hücrelerinin fazladan büyümesidir ve temelde bir tümördür yani kitledir. Ama bu sizi korkutmasın bu iyi huylu bir kitledir ve her 5 kadından birinde görülür. Ve her görüldüğünde şikayet de yaratmaz. Bazen sadece rutin muayenede ultrasonda bizler görürüz.
Miyomların büyüklüğü, yerleşimi, sayısı ve hastaya yarattığı şikayetlere göre tedavi planlaması yapmak gerekir.
Mesela bir miyom rahim iç tabakasına değiyordur ve sadece 1 cm dir ama hastada aşırı kanamalara sebep olur ameliyatla çıkartılmasını tavsiye ederiz. Bazen de 5 cm lik bir miyom hiç bir şikayete sebep olmaz kadının yaşına, çocuk planına ve miyomun büyüme hızına bakarak sadece takip önerebiliriz. Bu nedenle her hasta için öneriler hastaya özeldir.
Miyomların ilaçla tedavisi çok sınırlı alanda yapılabilir. Ama asıl tedavi cerrahi çıkarımla olmalıdır.
Sadece miyom çıkarımına ‘miyomektomi’ denir. Bunu açık ya da kapalı ameliyat metotlarından biri seçilerek yapabiliriz. Uzun yıllar tüp bebek uzmanlığı yapınca açık cerrahileri tıbbi bir mecburiyet yoksa tercih etmiyorum.
Miyom sayısı, ulaşılabilirliği, büyüklüğü, önceden geçirilmiş karın içi cerrahi müdahaleler sayısı ve tipi laparoskopi tekniği için bize fikir verir.
Hastamın muayenesi sonrası ameliyattan beklentilerin konuşulması şarttır. Mesela çocuk isteyen bir hastamla konuşurken ameliyat sonrası 3-4 ay gebelik için beklemek gerektiği bilgisi önemlidir. Ya da bazı miyomların tekrarlama olasılığından bahsedilmelidir.
Laparoskopik ameliyat demek göbek deliğinden 1cm lik bir kesi yaparak, karın içerisini gazla şişirip, kamerayla görüntü sağlamak ve doğru enstrümanlar kullanarak operasyonu kameradan takip ederek tamamlamak demektir. Oldukça teknik bir ameliyat olup, cerrahın bu konudaki yetkinliği en önemli koşuldur. Hastanın hastanede kalış süresi 1 gecedir. Ve normal hayata dönüş açık cerrahilere göre çok hızlı ve az ağrılıdır.
Rahim kılıfına değen miyomlara ‘submüköz miyom’ adını veririz ve aşırı kanamalarla hastaya şikayet yapar. Bu durumda da histeroskopi denilen başka bir kapalı ameliyat yöntemiyle, bu kez karında hiç kesi açmadan vajinadan rahim içine kamerayla ulaşılır ve kavite suyla şişirilerek gene uygun enstrümanlarla miyom çıkartılır. Bu ameliyat sonrasında hastane yatışı bile gerekmeyebilir.
Miyomlar bazen rahmin tamamı çıkartılarak da tedavi edilebilir. Bunun adı ‘histerktomi’ dir. Burada artık doğurganlığını tamamlamış, kırk yaş üstü hastalar için önerilebilen bir tedavi şeklidir. Ve laparoskopik olarak rahim alma ameliyatı da kolaylıkla yapılabilir.
Unutulmaması gereken, şikayeti olmayan her kadın yıllık muayenesini aksatmaması, şikayeti olan kadınların da zaman kaybetmeden doktora başvurmasıdır. Muayene sonrası saptanan sorunların tedavisi kişiye ve hastalığa özel olmalıdır. Hastaya en az zararla en iyi işlerin yapılabilmesi için cerrahın da bu konuda çalışmayı ve öğrenmeyi hiç bırakmaması altın kuraldır.
Kadın Hastalıkları Tüp Bebek Tedavisi Tüp Bebek Doktoru