Tüpler rahmin her iki yanında, açılmış kollar gibi yumurtalıklara doğru uzanan 10 cm boyunda bir çift kanaldır. Esas görevleri yumurtalıktan atılan oositi alıp sperm ile döllenmesine yardımcı olmak ve döllenmiş yumurtanın rahim içine gönderimini sağlamaktır.
Cinsel ilişki ile vajina içine boşalan semende ortalama 200–300 milyon sperm vardır. Servikal müküsü aşan spermler milyonluk sayının büyük bir bölümünü kaybederek yollarına devam ederler, fallop tüpüne ancak 100 tanesi ulaşabilir. Bu sayı yumurtanın döllenmesi için yeterli olmaktadır.
Tüplere ulaşan spermler olgunlaşma sürecini henüz tamamlamamış durumdadırlar. Yumurtaya tutunup içine girebilmek için gerekli bazı değişimler ve daha hızlı hareket yeteneği son olarak tüplerde tamamlanır. Döllenme genellikle tüpün ortasındaki ampulla adı verilen geniş kısımda olur. Döllenmeyi takiben tüplerin iç yüzeylerini kaplayan titrek tüycükler yumurtanın rahime doğru ilerlemesini sağlar.
Yumurtlama, tüplerde döllenme ve döllenmiş yumurtanın rahmin iç tabakasına yerleşmesine kadar geçen süre yaklaşık 7 gündür. Bu süre içinde döllenmiş yumurta tüpler ve rahimden salınan salgılarla beslenir.
Döllenen yumurta uterusa doğru yolculuğuna devam eder. Tüpten geçişi ortalama 3 gün sürer. Bu arada bölünmeye başlayarak embriyo haline gelmeye başlar. Rahme ulaştığında 8 hücreli bir embriyodur. Burada bölünmeye devam ederek 30–200 hücreli blastokist haline gelir. Rahim içine girdikten 1–3 gün sonra rahim iç tabakasına tutunur.
Bu nedenle doğurganlık için kadında döllenmenin olacağı tüplerin açık olması çok önemlidir. Tüplerin tıkalı olması durumunda sperm geçişi ve döllenme olmayacaktır.
Tüplerin tıkalı olduğu nasıl anlaşılır?
Rahim filmi adı verilen HSG ile kolaylıkla rahim şekli ve tüplerle ilgili sorunlar saptanabilmektedir. Yine laparoskopi ameliyatlarında rahim içinden verilen boyalı sıvının tüplere geçişine bakılır ve tüplerin açık olup olmadığı anlaşılır.
Tüp tıkanıklığına neden olan faktörler nelerdir?
Karın içi ameliyatlar geçirmiş, cinsel yolla bulaşan genital enfeksiyonlar yaşamış, endometriozis hastalığı olan, dış gebelik yaşamış kadınlarda tüplerle ilgili sorun yaşama riski yüksektir.
Bir de korunma amacıyla tüplerini bağlatan kadınlarda tüpler tıkalıdır.
Tüpleri tıkalı kadınların tedavilerini nasıl yapılmaktadır?
Kadında tüpler kapalı ise tüp bebek tedavisinden başka çare yoktur. Geçmişte tüp bebek tedavileri bu kadar başarılı ve yaygın değilken, uzun saatler süren, mikrocerrahi ameliyatlarıyla tüpler açılmaya çalışılmış ancak bu uygulamalar istenilen başarıyı getirmemiştir.
Günümüzde sadece tüplerin kapalı olması nedeni ile tüp bebek uygulaması yapılan kadınların gebelik oranları oldukça yüksektir. Başka bir durum da tüplerde sıvı birikmesiyle birlikte tıkanıklık durumudur ve buna “hidrosalpenks” adı verilmektedir.
Bu vakaların tüp bebek tedavilerinden önce mutlaka ameliyat edilerek tüplerin içinde biriken sıvıların boşaltılması gerekir. Bu sıvılar tüp bebek işleminde rahim içine yerleştirilen embriyolara çok ciddi hasar vermektedir.
- Hormonal bozukluklar
Hormonal bozukluklara bağlı olarak kısırlık gelişebilir. Bu bozukluklardan biri Polikistik Over Sendromunda görülen hormon salınım bozukluğudur.
Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu, kalınlaşmış over kapsülü altında ufak çok sayıda kistlerin oluşması şeklindedir. Genellikle 30 yaş altında görülür. Detaylı bilgi için tıklayınız