Kadın hastalıkları ve doğum, Tüp Bebek Tedavisi: Embriyodaki genetik bozuklukları tespit etmek için aşılama öncesi genetik tanı (PGD) yapılır. IVF âdet döneminde yalnızca anormalliği olmayan embriyolar transfer edilebilir. IVF’den sonraki düşüklerin yarısının, anomalili embriyo sebebiyle oluştuğu düşünülür, bu yüzden PGD, başarılı gebelik şansını arttıracaktır. Bundan başka, genetik bozukluğu olanların bunu bebeğe geçirme ihtimali en aza indirilir. HFEA ile iletişim kurun (bkz. sayfa 187). Embriyo gelişiminin üçüncü gününde, bir embriyolog, mikroskopik araçlarla her embriyodan dikkatlice bir hücre çıkarır. Bu hücrelerde genetik bozukluk taraması yapılır. Bugün PGD; kistik fibrozis, Huntington hastalığı, Duchenne kas distrofisi, hemofili A ve frajil X Sendromu da dahil olmak üzere 20’den fazla hastalığı saptayabiliyor. Down sendromu gibi kromozom anomalilerini de gösterebiliyor; ama aminosentez gibi prenatal testlere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmaz. Belirli bazı riskler ve genetik hastalıklar konusunda bir uzmana yönlendirilirsiniz. Taşıyıcı olup olmadığınızın belirlendiği testler yaptırmanız istenebilir.
Embriyo Gelişimi
Sürecin başarısını arttırmak için embriyolarınızın geçirdiği evreleri bilmek, hayalinizde canlandırmanıza yardımcı olacaktır.
• 1. Gün İlk hücre bölünmesi, döllemeden 33-36 saat sonra gerçekleşir. Yumurtalara bakılarak, iki pronükleusun varlığıyla, döllenme olup olmadığı belirlenir. Birleşmeden sonraki ilk yumurta ve sperm nükleusuna zigot denir.
• 2. Gün Bu aşamada embriyo, iki veya dört hücrelidir. İkinci hücre bölünmesi, döllemeden 45-46 saat sonra gerçekleşir.
• 3. Gün Üçüncü hücre bölünmesi, döllemeden 54-56 saat sonra gerçekleşir. Bu aşamada embriyo 6-8 hücrelidir. Embriyoyu meydana getiren bağımsız hücrelere blastomer denir.
• 4. Gün Hücreler, bir hücre topu halinde kompaksiyona (sıkışma) girer, embriyoya bu aşamada morula denir. • 5. Gün Embriyo artık çok hücrelidir ve sıvıyla dolu bir boşluk oluşturur. İsmi blastokisttir.