Gebelik takibi nedir?
Gebelik takibi gebelik oluştuktan sonraki süreçtir. Oysa çiftler çocuk sahibi olmayı planlıyorlarsa gebelik öncesi danışmanlık almalıdır. Günümüzde her şey için danışmalık alınırken, “yaşam koçu” diye bir kavram bile ortaya çıkmışken, maalesef gebelik öncesi danışmanlık alan çift oranı oldukça azdır. Çoğunlukla bu danışmanlık hizmetinden yararlanan çiftler çocuk sahibi olmayı denedikten ve istedikleri sürede çocuk sahibi olamadıklarından ya da daha önceki gebeliklerinde ortaya çıkan bir problem nedeni ile doktora başvurmaktadırlar. Yani ya bir sorun varsa ya da geçmiş sorunlardan dolayı içlerinde köksalmış korkular dolayısıyla doktor ziyaretine gitmektedirler.
Gebeliklte çay , kahve ,sigara, alkol..
Çay, kahve, sigara ve alkol bunlar ancak kendi bilinç düzeyimizle değiştirebileceğimiz, yasal alışkanlıklarımız. Aslında nasıl bir yaşam sürdürdüğümüzün de önemli göstergeleri. Yemek yemeyi unutsak da genellikle bunları tüketmeyi unutmayız. Gebelik sürecinde bu alışkanlıklardan kurtulmak gerekmektedir. Bu nedenle lütfen sigara konusunda doktorunuzla pazarlık etmeyin. Gebelikte sigara tüketimi bebeğinizin doğum ağırlığının düşük olmasına ve doğum sonrası ve ileri yaşlarda birçok hastalığa yakalanmasına neden olur. Bu kötülüğü ne kendinize ne de çocuğunuza yapmayın. Alkol kullanımı da benzer şekilde çocukta problemlere yol açmaktadır. Çay ve kahve tüketiminde ise aşırıya kaçmamak ve günde iki ya da üç fincan ile sınırlamak kafeinin muhtemel olumsuz etkilerinden korunmak için yeterlidir.
Kan grubu
Kan grubunuzu bilmiyor ya da doğruluğundan şüpheleniyorsanız kan grubunuzun ve Rh durumunuzun tayini gereklidir.
Gebelikte aşı
Bazı hastalıklara karşı önceden sağlanan bağışıklıklar gebelik sırasında hastalığa karşı sadece sizi değil bebeğinizi de korur. Bazı aşılar yapısı gereği gebelik sırasında yapılamazlar. Mesela kızamıkçık (rubella) hastalığı geçirmediyseniz hamilelik öncesi aşılanma için kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Bu aşı canlı virüsten elde edildiği için gebelik sırasında yapılmaz ve aşı olan anne adaylarının iki ay süre ile gebe kalmaması önerilir.
Sarılık (hepatit B ve C) anneden bebeğe geçebileceği için gebelik öncesi ya da sırasında taranması gereken hastalıklardandır. Sağlık çalışanları gibi risk grubunda olan kadınlar eğer hepatit geçirmediyse gebelik öncesi, sırası ve sonrasında aşılanabilirler. Sarılık taşıyıcısı olduğu tespit edilen anne adaylarında ise doğum sırasındaki bulaşmanın engellenmesi için bebeğe aşı yapılmaktadır. Grip (influenza) aşısı ise gebelik sırasında ve emzirme döneminde rahatlıkla uygulanabilir.
Gebelik öncesi danışmanlık için başvurduğunuz doğum doktoru sizi muayene ederek şikayetiniz olmasa bile bazı hastalıkları tespit edebilir. Ancak ileri yaşta gebe kalmadığınız sürece doğum öncesi detaylı testlere ihtiyaç yoktur. Sizin ya da ailesel hikayenizin durumuna göre gerekli görülürse daha başka testler yapılabilir.