Kadın Hastalıkları – Tüp Bebek Doktoru – Op. Dr. Aytun Aktan
Doğum kontrol yöntemleri içinde mekanik yöntem adını verdiğimiz seçeneklerden ilki rahim içi araç uygulaması bilinen adıyla sipiral uygulamalarıdır.
Rahim İçi Araç (RIA-SPİRAL)
Rahim içi araç (RIA), uzman hekim tarafından doğum kontrol amacıyla rahim içine yerleştirilen bir alettir. Rahim içinde 1 – 5 yıl kalabilir. Genellikle ucunda ip bulunan plastik veya metalden yapılmıştır. Bazı spiraller bakır veya progesteron hormonu içerir. Spiral üreme organlarının fiziksel çevresini değiştirerek gebeliği engeller. Bu değişiklikler yumurtanın döllenmesini veya rahim içine yerleşip gelişmesini engeller. Eğer yoğun adet kanaması yaşamışsanız, üreme organlarından herhangi birine ait (yumurtalık, rahim, tüpler) bir enfeksiyon veya dış gebelik öykünüz varsa doktorunuzla spiral kullanma riskleri konuşmalısınız.

SİPİRAL UYGULAMASI ZOR MUDUR, ANESTEZİ GEREKİR Mİ?
Jinekoloğunuz tarafından rahim içine yerleştirilir. Genellikle gebelik ihtimalinin çok az olduğu, rahim ağzının hafifçe açıldığı dönem olduğu için adet bitimine yakın takılır. Uygulama birkaç dakika sürer. Kramp tarzında ağrıya neden olabilir. Kişisel ağrı duyarlılığına göre anestezi altında da uygulanabilir. Spiralin uygulanmasından sonraki ay yerleşimini kontrol etmek için doktorunuzla görüşmelisiniz. Spiralin ipi vajenden parmak sokulduğunda hissedilir. İlişki sırasında erkek tarafından hissedilme oranı çok azdır. Spiralin yapısına göre doktorunuz tarafından kullanım süresi söylenir. Ortalama beş yıllıktır ve her yıl doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Çıkartılması takılmasına göre çok kolay ve ağrısızdır ve adet gününden bağımsız herhangi bir zamanda olabilir.
HORMONLU SİPİRAL KİMLERE UYGULANIR?
Kısaca hormonlu spirallerden söz etmek gerekirse (sadece progesterone hormonu içerirler) bu yöntem doğum kontrolü dışında kimi zaman tedavi amacıyla da uygulanabilir. Aşırı kanaması olan ve patolojik tanıda (biyopsi sonucu) normal olarak değerlendirilmiş kadınlarda, miyomların varlığında kanama miktarlarını belirgin olarak azaltmasından dolayı tercih sebebi olabilir. Lekelenme tarzındaki kanamalar ya da hiç adet kanaması olmaması hormonlu spiraller için beklendik durumlardır. Etkinlik süreleri beş yıldır.
SİPİRAL İLE GEBELİKTEN KORUNMANIN AVANJLARI NELERDİR?
Gebelikten korunma etkinliği %97’dir. İlişkiyi kesintiye uğratmaz. Uzun süreli koruma sağlar. Spiral çıkartıldığında gebelik kabiliyeti hemen geri döner.
SİPİRALİN OLUMSUZ ETKİLERİ VAR MIDIR?
Genellikle birkaç ay adet miktarında ve kramplarda artma. Adet dönemleri arasında lekelenme tarzında kanama. Pelvik enfeksiyon (PID) riskinde artma ki bu infertiliteye neden olabilir. Spiralin yer değiştirmesi durumunda gebeliğe neden olabilir. Bu gebeliğin dış gebelik olama ihtimali normale göre daha yüksektir.